monogamna написа:Не се притеснявайте,и аз съм 1 курс редовно,но на 50% посещаемост,тъй като работя,но 50% са просто ей така ,защото някои от преподавателите не ги интересува това дали работя или не а искат присъствие,ок лошо няма,обаче...мен няма кой да ме издържа,няма кой да ми плаща сметките,да ме изхранва и т.н. и немога да си оставя работата особено в тази криза,но явно тях това не ги интересува,иначе докато се запишеш да учиш от университета ти казват няма проблем,може да се работи и учи,а в един момент една мома (преподавателка) ми каза ааааа не може да се учи и работи,ако работиш няма да стигнеш и 3-ти курс!И к'во праИм???Как да имаш желание да учиш,при положение,че вместо да има разбиране от страна на преподавателите и да уважават това, че сам си вадиш хляба и сам се издържаш,те по всякакъв начин се опитват да те стъпчат...а от друга страна го има и това,че в моя курс има 1-2 колеги,които са се явили на поправки без да са посещавали и 1 лекция...но за тях няма проблем нали...
monogamna и аз съм в същата ситуация - с намалено присъствие на 50%, поради това, че работя и живея във Варна. От началото на семестъра, почти до края успявах да ходя веднъж седмично (по-рядко два пъти), понеже работодателя повече не искаше да ме пуска. Получавах си добра заплата, но в един момент на работодателя ми му писна и ме уволни. В момента работя за себе си, дори имам по-добри доходи, спрямо по-рано, когато бях при въпросният работодател. Но стига за работа, пиша, за липсата на организация в този университет. И за посткомунистическия вкус, който се усеща в момента в който стъпиш през прага на съответния корпус (моят любим - Корпус 3 - преустроено общежитие). Когато ходих да се явявам на изпити - на таблото имаше лепнат лист с разпечатан pdf файла (от страницата на факултета) с програмата за провеждане на изпитите. До тук добре, НО - там имаше само дати и имена на преподаватели - няма кабинети, няма часове. В последствие (преди всеки изпит) звъня в деканата - не знаят за час и кабинет, а и показват, че не ги и интересува - студент съм бил, да съм отишал да погледна. Отивам на деня на изпита в 8:00 за всеки случай и виждам, че надраскали на листа часа и кабинета, но само за съответния изпит, който се оказва, че почва в 9:00. Отивам в залата, чакам, става 10 и изпита почва. На следващият изпит се повтаря подобно нещо, само, че интересното бе, че и самите изпитващи не бяха на ясно с часа и търсеха свободна зала в последния момент.
Като го разказах това на мои познати от Варна, учещи съответно във Винс-а и ТУ ги напуши на смях, помислиха, че се шегувам. Направих и проверка в сайта на Техническия университет във Варна - там програмата за провеждане на изпити си бе с дата, изпитващи, зала. Всичко разграфено и направено за всяка отделна специалност, погледнах и кога са качени тези програми - месец преди първия изпит. Значи там, въпреки, че също са държавни унивеситети - може, а в ШУ не може.
Учил съм в НБУ, вярно, частно е и си плащаш като поп, ама знаеш за какво плащаш - човешко отношение от страна на администрацията (защото знаят, че ти си този, който им плаща заплатата), организация за изпитите, безплатна библиотека, безплатни учебници, безплатни молби (а не такива за индивидуално обучение по 32лв.... за 1 лист моля ви се), ясни програми, семестрите се плащат през сайта с кредитна карта или банков превод, записването става пак през сайта на университета. Всички програми, известия, конспекти и задачи/казуси идват по електронен път, оценяването на част от казусите пак става по електронен път (за справките говоря, а не за предаването им).
Е за какво си говорим?!?
Вярно, Шуменски университет е държавен, а не частен. Но са факт отвратителният непукизъм, с който се сблъсках там и крайно лошото ми мнение за унивеситета, придобито частично още в деня на записване за първи семестър първи курс. Работата при мен е на кантар и скоро може да съм поредният студент отказал/преместил се от ШУ.
Плащам семестри, както и десетки измислени малки таксички, разкарват ме напред-назад, никой нищо не знае, понякога не могат да си открия асистентите и заместниците, звъниш, ходиш, ядосваш се, пилееш пари на вятъра (и си чупиш колата по хубавата магистрала). И за какво? Да се гаврят с мене. Не, мерси.
Mac OS X Snow Leopard 10.6.3 on Mac Mini, Mac OS X Tiger 10.4.11 on PowerBook G4 12", iPhone 2G - my personal apple garden